Sofie og Kristian

Sofie, f 1908

Sofie blev 100 år. Hun boede lige over for det nu nedlagt Bøsthøj mejeri ved Boderne. Hun blev 100 år. I den anledning bragte Bornholms Tidende en fin artikel om hendes lange liv. Den kan du læse på denne hjemmeside.  

Sammen med datteren Ulla besøgte vi hende i Aakirkeby, da hun var 98.  Det var en stor oplevelse at møde hende.   Hun kunne huske de gamle bornholmske sange, og også hendes bror, Peders sang til forældrenes guldbryllup i 1950.

To af hendes børn, Ulla og Ellen, bor på Bornholm.

Ellen bor i Aakirkeby. Hun har to børn: Bitten  og Jens.    

Ulla har boet i København i mange år, men flyttede omkring 2000 til Bodilsker, og i 2016 videre til Allinge med sin gemal, Søren.  Ulla (Lyme) er en dygtig og anerkendt kunstmaler, der med stor farveglæde og fantasi har skabt et forunderligt univers, beboet med de herligste figurer. Hun har eget galleri og hjemmeside. Du finder hjemmesiden ved at google "Ulla Lyme".   Ulla og Søren  ser vi ofte, når vi er derovre.  De har to sønner:  Thøger er gift med Lisbeth, de har to børn: Hans og Iben. Rasmus bor sammen med Vibeke, og de har børn, Alva og Liv.   

Sofies to andre døtre er Birgit og Grethe.   Birgit bor i hovedstadsområdet.  Hun har to børn:  Grethe bor på Sydsjælland.  Hun har to døtre.  

Da faster Sofie blev 100 år den 6. maj 2008

Sofie klar til at fejre sine 100 år.

Det er stadig usædvanligt at blive 100 år.  Men det blev faster Sofie.  Og vi var så heldige at blive inviteret med til hendes store fest i Snogebæk.  Det blev en uforglemmelig aften.  

Her er en fødselsdagsartikel fra Bornholms Tidende.                                

 

Et livstykke fylder 100 år

 

Der bor en festlig og farverig dame i Gregersgade i Aakirkeby.  Hun lægger stor vægt på at se godt ud, hun elsker farver og blomster omkring sig, hun er stadig fuld af energi og aktiv,  og hun er et rigtigt livstykke.

Selv om benene ikke er , hvad de har været, og hørelsen er blevet ringere, får hun skyld for at være forfængelig, og til det skudsmål er hendes svar:  - Jeg skal da se ordentlig ud i tøjet -  og så er  den ting sat på plads.

Navnet er Sofie Thøgersen,  og hun fylder 100 år i morgen, tirsdag d. 6. maj,  og heldigvis endte boligsagen godt, så hun ikke skulle ud i en flytning få dage før sin fødselsdag.

Sofie Thøgersen, der er født i Sømarken i Pedersker, er den sidste levende af en børneflok på 10 søskende, og hun lærte tidligt at bestille noget derhjemme,  fordi hendes far kørte rundt og solgte fisk på landet.

Hun lærte tidligt at malke køer, så det var ikke noget problem,  at hun skulle malke køer både morgen og aften, da hun kom ud og tjene på landet.

Hun var blandt andet også fæstet  hos bagermester Henrik Larsen i Pedersker, men han fandt hurtigt ud af, at hun var god til at betjene kunderne i butikken,  og hun syntes også,  at det var mere sjovt  end at passe børn, så det ville hun hellere.

Sjov og ballade

Som 26-årig blev Sofie gift med malermester Karl Thøgersen, og de bosatte sig i ejendommen ved Sdr. Landevej modsat købmand Knud Jensen, Bøsthøjhus og Bøsthøj Mejeri,  og det blev til seks børn i ægteskabet, to drenge og fire piger.  

Sofie blev tidligt enke i 1951, men hun var flittig og stræbsom og havde en stærk vilje og evne til at få det hele til at glide, så børneflokken kunne få en god opvækst. 

Det var hårdt,  men når man var ung og stærk og følte et ansvar, kunne man klare meget, siger Sofie Thøgersen, der kan se tilbage på et liv, der på ingen måde var nemt, men hun har klaret det med en god portion humor og masser af vilje,  og hun har ikke ladet sig kue.

I besiddelse af et strålende humør er hun blevet kendt for at elske at lave sjov og ballade og lege og trylle smilene frem.   Derfor var hjemmet, mens børnene endnu boede hjemme, og der var personale på Bøsthøj Mejeri, ofte midtpunktet for livlige aftener med selskabslege,  og kunne man få en nytilkommen fuppet på en eller anden måde,  var det til stor glæde for den sammentømrede flok.

Men der var visse grænser,  der skulle overholdes, og der skulle være orden på tingen.  De unge mejerister skulle opføre sig ordentligt,  og det var aldeles ikke velkomment med bandeord og sjofle vittigheder.

Fastelavnsnar

Sofie Thøgersen blev kendt som en kvinde med en rank ryg, der elskede at bevæge sig rundt på sin elskede cykel, og det fortælles i familien,  at da hun var over 70 år, skulle hun købe en ny kjole og cyklede til Nexø, men der fandt hun ikke det,  hun søgte. Samme dag tog hun turen til Rønne,  så hun fik masser af motion den dag, men historien melder ikke noget om, at hun fik købt nogen kjole.

Med bopæl midt mellem Aakirkeby og Boderne blev hun ofte besøgt af badegæster, der havde mistet luft i cykeldækkene i solen,  men det klarede Sofie med et smil og en munter bemærkning,  og det er noget, hun mestrer til fulde både i familien og i hjemmeplejen den dag i dag.  En mandlig hjemmehjælper fik således en kæmpe overraskelse en aften,  han kom for at se til Sofie, der lå meget stille, da han kom ind i soveværelset, men hun chokerede ham ved at råbe bøh, da han kom nærmere.  Kort og godt,  Sofie i en nøddeskal. 

Hun er fast gæst i dagcentret på Aabo, hvor hun spiller kort med de yngre,  og det er hun glad for.

Selv om benene ikke fungerer så godt længere, kan man da godt være fuld af sjov og humor.  Sofie har præsteret at blive klædt ud til fastelavn og i kørestolen blive rullet hen til naboen, der blev noget forvirret, da det viste sig,  at fastelavnsnarren var 99 år.

Et godt liv

Sofie Thøgersen har altid været kreativ, og i sine yngre dage malede hun billeder i olie.  Det er hun begyndt på igen på opfordring af datteren Ulla, der er en anerkendt kunstner.

Selv om livet ikke har været en dans på roser, understreger Sofie Thøgersen,  at hun har haft et godt liv.

Jeg har haft den glæde at være sund og rask og er sluppet forholdsvis godt  igennem de alderstillæg, der jo altid kommer.  Der bliver sagt,  at jeg ikke hører så godt, men jeg hører kun det, jeg selv vil, siger hun med et herligt smil.

Hun glæder sig til fødselsdagsfesten på Folkets  Hus i Snogebæk i morgen for at feste sammen med familie og venner,  og ganske særligt glæder hun sig til otte børnebørn og syv oldebørns selskab.

 

 

 

Vi besøgte Sofie i Aakirkeby. Her Ulla med sin mor.
Ulla og Ellen med deres mor. De skiftedes til at passe Sofie i hendes sidste leveår.
Det var en stor oplevelse for os at besøge Sofie. Hun sang bornholmske sange for os, og sammen sang vi min fars sang til Ullas og mine bedsteforældre guldbryllup i 1950. Sofie kunne huske næsten alle vers. Dybt imponerende!

Kristian (f 1910)

Kristian boede på en ejendom ved Egeby mellem Nexø og Aakirkeby.   Der var fem børn:

  • Nanna Hansen
  • Jens Kristian Jensen
  • Svend O. Kjøller
  • Frank Jensen
  • Jan Jensen.  Jan mødte vi til Sofies 100 års dag.  Han store interesse er atletik. Han deltager stadig i dele af Etape Bornholm. Desuden træner han de unge løbere i Viking Atletik.