Fars bornholmske ordbog

Far ved skakbrættet

Peder syzlade med mange ting. En af hans store interesser var det gamle bornholmske sprog, som han kendte bedre end de fleste. I en lille bog med løse blade skrev han gamle bornholmske ord, forklarede dem og satte dem ind i sætninger. Alt sammen skrevet omhyggeligt på skrivemaskine.Sætningerne fortæller meget om livet på landet i forra tider.

Peders arbejde kan nu studeres på denne hjemmeside.

Desuden har jeg fundet den sang frem, som Peder digtede til sine forældres guldbryllup i 1950. Den blev sidst sunget ved Peders søster, Sofies,100 års fødselsdag i 2008. Sofie kunne stadig mange af versene udenad!

Du vil  også kunne finde et lille fint digt, min far skrev om Årsdale mølle.

 

Den lille bog hvor far samlede bornholmske ord og udtryk. De kan ses på hjemmesiden.

Fars ordsamling med i en ny stor bornholmsk ordbog.

 

Et stort projekt om det bornholmske sprog  opstår i disse år.   Projektmageren er Alex Speed Kjeldsen,   der som sprogforsker arbejder på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet.     Adressen er:

www.bornholmskordbog.ku.dk    

Jeg er såmænd i familie med Alex Speed Kjeldsen.  Han er vokset op i Pedersker. Hans far, Palle er søn af min fætter Henning.   Hennings forældre var min faster Marie og onkel Johannes,  som du kan læse om på denne hjemmeside under menupunktet "Min fars familie".

Alex blev på et tidspunkt gjort opmærksom på min fars ordsamling.   Nu er den ved at blive pænt ordnet og derefter lagt op i et selvstændigt GLOSSAR på www.bornholmskordbog.ku.dk   

Jeg er lidt stolt på min fars vegne!