De unge år

Konfirmation

Konfirmationen sagde mig ikke rigtigt noget.   Man fik gaver og havde en god fest,  men man følte sig ikke mere voksen bagefter.  Dagen efter mødtes nogle fra klassen nede på Store Torv,  og  der blev taget et billede af tre piger fra klassen og mig og en af de andre drenge. Pigerne var iført deres nye spadseredragter og frakker og bar en fin dametaske.   Vi står foran Colbergs boghandel.  Det var der hvor jeg senere købte popnoder og Tranebøger,  da de begyndte at udkomme.  

Ungdomsgilder

Efter konfirmationen begyndte ungdomsgilderne.  Det var mest nogle fra ens egen klasse, der var med.  Vi drak sodavand.   Så dansede vi til Birthe Wilke,   og den mest populære sang var Håndklaver og charme.   Jeg tror, det først var i 4. mellem at vi begyndte at danse til jazz,  og det var kun New Orleans jazz.    Chris Barber og Louis Armstrong.  Vi var stort set meget uskyldige.   Lidt kinddans og en enkelt dans hvor lyset blev slukket.  På et tidspunkt var vi nogle drenge fra klassen,  der gik lidt efter nogle piger fra klassen under,  men ellers holdt vi os til vores egne.    På billedet ser man,  hvor trætte vi var klokken halv et,  når festen sluttede.    Vores ungdomsgilder lignede lidt dem,  man oplever i filmen Kundskabens træ.  

Fra venstre: Svend Åge, Grete, Finn , værtinden Ane-Grethe, Jørn B skjuler sig omme bagved, Fini, Lis

Grammofonplader

Til min konfirmation i 1957 fik jeg fine blankpudsede tokroner og femkronesedler nok til at købe en grammofon af mærket Philips til 155 kr. Den blev forbundet med radioen i stuen, så alle kunne have glæde af musikken. Det var nu nok mest Bodil og jeg, der lyttede til: Birthe Wilke med ’Que sera, sera’ og ’Håndklaver og charme’, Louis Armstrong med ’Oh, when the saints’,og Freddy med ’Heimweh, på 78-plade til 3,75 kr i St. Torvegade. Der var 3 minutter på hver side, og der var stor risiko for, at de gik i stykker, hvis de faldt på gulvet. Men allerede året efter dukkede EP-pladerne så småt op med Nina og Frederik og Catarina Valente, 45 omdrejninger og to numre på hver side. Og kort efter var den første LP i hus: Tommy Steele.'Water, Water Everywhere' og selvfølgelig 'I got a Handful of Songs to sing you' efterfulgt af filmen The Tommy Steele Story. Det var ikke rigtig pop, heller ikke jazz, men noget nyt, der var på vej. Efterhånden begyndte unge mennesker rundt omkring at lære sig nogle akkorder på guitar for at spille lige som Tommy Steele.

Jazz

 Rock’n roll var allerede da på programmet på danseskolerne,  men som supplement til de RIGTIGE danse,  engelsk vals,   quickstep og tango.  Kløckers danseskole på Hotel Borgen var stadig efterspurgt,   jeg tror jeg udholdt fire år der.  

Jazzen kom først til mig et par år senere,   da jazzklubben i Rønne åbnede  og jeg havde en kammerat med samme interesse.   Først endnu senere fulgte islænderen og piben.    På billedet nedenunder danser vi hjemme i vores spisestue.  Chris Barber med Ice Cream,  I scream   og  Down by the Riverside.   

"Nu gider vi altså ikke høre Chris Barber mere!" (Citat fra Kundskabens træ)

Realeksamen 1959, Østre skole

Bagest:  Viola Mortensen,  Ane-Grethe Jallov,  Lene Hansen, Niels Kofoed,  Mogens Lau,  Inger (Grethe) Lau,  Bodil Møller,   Grete Jørgensen.

Forrest:   Svend Åge Sonne,   Signe Krahl,  Finn Thøgersen,   Charlotte Pragh,  Erik Ipsen, Ruth Vetne.   

Lis Skov Hansen og Maud West er ikke med på billedet.   

Alle med de efternavne, de har i dag.  

 
1. g sproglig 1960: Øverst tv: Niels, Benedicte Gutz, Niels Koch, Tove Nielsen, Ole Nielsen, Birger Håkansson, Bagest tv: Annette?(blev ikke student), Hanne Engell, Kirsten Vestergård Mikkelsen blev ikke student, Karen Olsen, Anne Grete Westh Hansen, Christa Juhlin Gertrud Bidstrup er ikke med på billedet

Amtmanden og kongen

Ikke alle voksne var lige så rare. Engang var far og jeg ude på Galløkken, hvor der dengang var både en ’gangsti’og en ’cykelsti’. Jeg havde forvildet mig over på gangstien med min cykel, da en lille, vred, ældre  herre stoppede mig og holdt mig fast i armen og skældte mig ud, mens han fægtede med sin stok, indtil far kom og reddede mig ud af kniben. Den lille koleriske herre viste sig at være selveste amtmanden, der hed von Stemann. Han skal have været en dygtig diplomat under den tyske og senere under den russiske besættelse, men her en halv snes år efter krigen var diplomatiet røget sig en tur.


Når kong Frederik d. 9 kom til øen med Dannebrog,  blev alle skolebørn lukket ud af klasserne og sendt ned til havnen for at tage imod.  Den første der hilste på kongen,   var selvfølgelig amtmanden,   der ikke var folkelig og populær som Frederik den Niende.   Jeg var på plads med mit nye kamera.  Filmene rummede kun 12 billeder,  og der røg næsten en hel film,  da kongen kom.   De blev gerne et par dage, for alle de der var lidt i byen, skulle til middag om bord, og Frederik skulle også op til Almindingen og skyde nogle rådyr,  som blev jaget næsten hen for næsen af ham.  Sagde man.    

Vi var vilde med de tre prinsesser.   Når fætter Bjørn,  Bodil og jeg var sammen i weekenden på landet hos mormor og moster Ester og vi skulle sove,  lå vi længe og snakkede om, hvem  vi bedst kunne lide.   Jeg valgte altid Benedikte og Bjørn tog Annemarie,  så Bodil,  der var den yngste,  måtte  nøjes med Margrethe.   I dag ville jeg nok have holdt på sidstnævnte!  

Fotograf NKJ var på plads med sit nye AGFA-fotografiapparat, da amtmanden bød Frederik IX velkommen

Martin Løvgren

Alle i byen kendte Martin Løvgren.    Jeg lærte ham nærmere at kende en dag,  da vi boede på Borgmester Nielsens vej. Jeg stod på fortovet uden for vores hus og har nok lænet mig en smule ud over cykelstien.   Pludselig mærkede jeg en voldsomt smerte på kinden:  Jeg havde fået en på siden af hovedet af en mand på en slags budcykel.  Idet han passerede mig,  stak han mig en og råbte:  ¨Kajn du flytta daj, dinj horrahelvede". 

Løvgren boede i sit havehus på Svanekevej på den anden side af jernbanen.   Her dyrkede han grøntsager,  som han solgte på torvet og i København. 

Alle kendte hans handelstalent:

- Blomkålshoveder.    30 øre stykket.  Tre for en krone.   

Som han sagde til avisen,  da han fyldte 60:
 -  Jeg forsøgte at sælge hovederne - de var små, men pæne,   for 35 øre stykket.  Men forretningen begyndte først at gå strygende, da jeg foretog 'prisnedsættelsen'.  Der var sgu mange, der forlod torvet med tre blomkålshoveder for en krone.....

En aften han skulle med natdamperen til København,  traf det sig sådan,  at han kom til at betræde landgangsbroen samtidig med den ovenfor omtalte amtmand.  Men Løvgren havde ingen fine følelser over for de fine,  og fræk som han var,   skubbede han til amtmanden, idet han råbte:  Gjor plâs til vos der betaller' .

Jeg er ikke sikker på,  der er så mange originaler mere....